Cascada Bigăr – subiectul zilei pentru iubitorii de natură

Autor: Propark

Foto: Dan Dinu

Un fenomen natural este pe cale de a fi prezentat publicului ca o catastrofă care a fost provocată intenționat de cei care administrează Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Dezbateri intense pe diverse canale, bazate pe întrebări justificate, dar la care nu avem un răspuns clar:

Ceea ce s-a întâmplat, se datorează unui fenomen natural?

Specialiștii zic că da, este un fenomen natural. Și se pare că majoritatea celor interesați înțelegem acum că este un fenomen natural.

Posibil ca anumite intervenții umane recente sau mai vechi să fi accelerat procesul natural de prăbușirea a unei bucăți din stânca respectivă?

Da, este posibil, dar nimeni nu știe ce acțiuni și când au influențat elementele ce țin de cascadă. Ar fi bine să aflăm, ca pe viitor să putem prevedea și, poate, prelungi artificial viața unor cascade care sunt foarte căutate de turiști.

Ar fi putut face ceva administratorii Parcului Natural pentru a preveni prăbușirea cascadei?

Propark nu știe de situații similare, de ghiduri sau recomandări de specialitate în acest sens. Dar credem că ar fi bine ca Agenția Națională pentru Arii Protejate să solicite opinia specialiștilor din domenii relevante pentru asemenea situații și să pregătească un ghid pentru modul în care ar trebui să gestionăm în țara noastră cascadele valoroase pentru peisaj și pentru comunitățile locale: cum este bine să se facă accesul la ele, ce fel de lucrări să evităm în zona lor pentru a nu le afecta, cum să oferim informații interesante celor care vizitează.

Ne pare rău că s-a modificat o cascadă atât de îndrăgită. Dar credem că nu trebuie considerat și mediatizat evenimentul ca o catastrofă și, mai ales, ca un motiv de ”vânătoare de vrăjitoare”! În schimb, poate că este momentul să cartăm și să promovăm puținele cascade spectaculoase pe care le avem și să creăm oportunități de turism durabil în jurul lor în beneficiul vizitatorilor, dar și a localnicilor!

Și sperăm că nu va propune nimeni ”refacerea” peisajului prin îndepărtarea bucății desprinse: să nu uităm că este un fenomen natural și că parcurile naționale trebuie să asigure desfășurarea proceselor naturale, oricât de supărătoare ar fi pe moment pentru vizitatori.