Autor: Propark
Foto: Dan Dinu
Toți avem nevoie de lemn, o resursă regenerabilă, care, gestionată cu grijă ne asigură multe produse utile. Dacă pentru unii dintre noi poate fi doar plăcerea de a utiliza lucruri din lemn în loc de plastic, pentru alții este vital să aibă acces la lemn de foc sau la materia primă necesară atelierului din care trăiește, iar alții își câștigă existența lucrând în exploatarea sau prelucrarea lemnului. Credem că cei care spun “stop defrisarii padurilor” ar trebui să își pună deoparte temerile legate de tăieri ilegale și să înțeleagă mai bine pădurea și rostul ei.
A solicita oprirea exploatărilor forestiere în perioada de criză COVID-19, nu va rezolva problema complexă a tăierilor ilegale. O asemenea măsură nu va face decât să îngroașe rândul șomerilor, să submineze o ramură a economiei în care mulți au construit afaceri mici cu multă trudă de-a lungul a zeci de ani și să ducă la pierderea a sute de mii de metri cubi de lemn exploatat legal, care va putrezi în pădure sau pe marginea drumurilor forestiere.
Noi ne întrebăm ”Qui prodit?”- cui folosește această abordare isterică? Da, avem probleme serioase cu tăierile ilegale, pe care nu am fost în stare să le rezolvăm încă. Dar nici oprirea tăierilor legale nu vom rezolva tăierile ilegale îngropând o întreagă ramură economică, respectiv pe cei care activează onest, cu eforturi mari în acest sector!
Propark face apel la factorii de decizie să analizeze situația în mod obiectiv, bazându-se pe date și nu pe emoții și să ia măsurile suplimentare ce se impun în perioada de criză pentru a preveni tăierile ilegale, fără a distruge un sector economic important!