- 24 aug
- 2023
Ediția a II-a a competiției de aventură – Propark Adventure Race Family & Friends
Propark - Fundația pentru Arii Protejate, cu susținerea Primăriei municipiului Brașov organizează în data de 9 septembrie 2023, in interiorul municipiului Brașov, cea de-a II-a ediție a competiției de aventură care promovează ariile protejate din județul Brașov, denumită ProPark Adventure Race Family&Friends.
Propark Adventure Race Family & Friends este o competiție desprinsă din Propark Adventure Race creată în anul 2016, care anual testează abilitățile fizice, psihice și nivelul de cunoștințe despre natură, ale sportivilor, într-o competiție desfășurată în ariile protejate din România.
Odată cu prima ediție a competiției din anul 2022, am creat un concept de adventure-race accesibil publicului larg, care să le permită acestora să guste o parte din experiența sportivilor care parcurg anual competiția Propark Adventure.
Propark Adventure Race Family & Friends propune un traseu accesibil familiilor cu copii sau grupurilor de prieteni, desfășurat în ariile protejate situate în interiorul municipiului Brașov, în data de 9 septembrie 2023, conectând participanții cu mediul natural si cultural al zonei.
Toate informațiile despre concurs, regulament, înscrieri sunt prezentate pe pagina web a competiției propark-adventure.ro și pe pe pagina noastră de Facebook.
Ce presupune Propark Adventure Race Family & Friends?
· O Aventură care vă promite șansa să descoperiți o selecție din ariile protejate din județul Brașov.
· Orientare sportivă – veți primi harta cu cele 10 puncte de control doar cu o zi înainte de startul competiției și fiecare echipă în parte își va trasa modalitatea de a ajunge de la un punct la altul.
· Probe speciale – în fiecare dintre cele 10 puncte de control veți fi întâmpinat de o echipă care vă va îndruma să realizați o probă specială. Probele vor testa cunoștințele despre valorile naturale și culturale ale ariilor protejate din județul Brașov.
· Muncă de echipă – fiecare echipă va fi compusă din 4 membri dintre care minim un minor. Probele speciale pe care le parcurgeți trebuie să fie realizate de către toți membrii echipei. O ocazie de a parcurge o competiție împreună cu prietenii sau familia, și de a înțelege mai în profunzime aspecte legate de mediu și arii protejate dar și de a vă distra împreună pe parcursul traseului.
· Invitați speciali – veți avea șansa ca în fiecare punct de control să interacționați cu un reprezentant al echipei care gestionează o arie protejată din județul Brașov, care va coordona proba specială.
· Promovarea valorilor naturale – fiecare echipă înscrisă va alege și purta numele unei arii protejate din județul Brașov sau din județele limitrofe Brașovului. Echipele vor fi rugate să creeze postări pe social media despre experiențele personale din acele arii protejate sau pur si simplu să promoveze aceste destinații prin intermediul unor postări în rândul prietenilor.
Ce este nou în 2023?
Propark Adventure Family & Friends se alătură programului Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023 – Brașov, ce reprezintă cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu. În acest sens am pregătit o surpriză concurenților în competiție și susținătorilor lor.
Prietenii concurenților vor putea să își susțină echipele preferate din competiție prin participarea la una sau toate cele cinci tipuri de activități și jocuri cu și despre natură. Participarea la activități dă posibilitatea câștigării de vouchere ce pot fi “donate” unei anume echipe, iar acest lucru îi poate ajuta pe concurenți în probele lor speciale, din cele 10 puncte de control de pe traseu, în cazul în care primesc diverse penalizări.
Despre centrele de activități din 9 septembrie, de la FOV
Activitățile de educație pentru natură și cele 5 puncte – corturi aferente vor fi amplasate într-una dintre zonele desemnate de Primăria Brașov – și anume pe Bulevardul Eroilor, în fața Colegiului Național Unirea și chiar în incinta Colegiului.
Astfel:
Escape Tent - este un joc de echipă de tip ESCAPE prin care participanții trebuie să rezolve o serie de sarcini pentru a putea atinge un obiectiv. În conceptul ”escape room”, obiectivul este de a găsi soluția pentru ieșirea din cameră. În conceptul escape tent obiectivul este de a ieși din cort pentru a găsi elementele naturale cu care se ”salvează planeta”.
- Recomandat pentru copiii cu vârsta de 9-14 ani, inclusiv părinții lor;
- Durata unui joc complet: 1 oră;
- Sarcinile sunt cu tematică bazată pe natură: lanț trofic, dieta animalelor, specii de arbori etc.
- Obiectivul jocului: adunarea semințelor care vor salva planeta
- Obiective de cunoaștere: dieta ursului, specii din parcuri naționale, dieta unor păsări etc.
Wild Imersion. Folosind tehnologia VR participanții se deplasează virtual în zone naturale din proximitatea Brașovului.
Experiența va fi completată de discuții despre importanța naturii.
Număr maxim de participanți: 15.
Ruleta Arbuștilor. Participanții vor învârti o ruletă din lemn și astfel vor alege arbustul ce va fi plantat în cadrul activității de plantare. Ca urmare a acestei alegeri vor primi un voucher cu care se vor deplasa la locația plantării. Aici vor avea ajutor și din partea a 2 specialiști ce îi vor îndruma în activitatea de plantare, conform unui proiect de amenajare prestabilit.
Colțul liliecilor – este creat în parteneriat cu prietenii de la Lilieci.ro – Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (CCCL). Aici, cei mici vor intra în lumea liliecilor cu ajutorul roboților (ozoboți) pe care îi vor programa folosind coduri de culori. De asemenea, copiii vor avea ocazia să își creeze propria hartă pe care se va deplasa robotul-liliac printre elemente confecționate chiar de ei (copaci, peșteri, clădiri etc.).
Ce pasăre este aceasta? Familiarizarea participanților cu speciile de păsări ce pot fi întâlnite în zonele pădure și pajiști din Brașov și împrejurimi. Fiecare participant va avea de extras 3 specii de păsări pentru a le putea identifica din tabelul de culori prezentat de către coordonator. Dacă participanții nu reușesc să își dea seama despre ce specii poate fi vorba doar bazându-se pe codul de culori, coordonatorul le va indica un punct în depărtare unde pot găsi imagini cu toate pozele speciilor de păsări. După ce se consultă cu imaginile din teren, se întorc cu o denumirea care cred că este corectă pentru cele 3 specii. Dacă au greșit vor trebui să meargă din nou să se consulte cu imaginile din teren. Șabloanele cu coduri de culori reprezintă de fapt culorile regăsite în penajul fiecărei păsări pe care vor trebuie să o identifice. De asemenea, se respectă și distribuția culorilor pentru fiecare specie în parte.
Informații importante despre competiție:
- Participarea în cadrul concursului este gratuită.
- Pentru a participa în cadrul concursului trebuie să formezi o echipă de 4 persoane dintre care minim un membru al echipei trebuie să fie minor.
- În cadrul competiției se pot înscrie un număr maxim de 30 de echipe.
- Traseul concursului este prezentat concurenților cu o zi înaintea competiției (8 septembrie) într-o ședință tehnică organizată la sediul Fundației Propark și discutate cele 10 puncte de control pe care trebuie să le atingă.
- Ariile protejate care vor fi reprezentate în punctele de control sunt următoarele: Pădurea Virgină de la Șinca Veche, situl Natura 2000 Munții Făgăraș, situl Natura 2000 Podișul Hârtibaciului, Parcul Natural Bucegi, Complexul Piscicol Dumbrăvița, Parcul Național Piatra Craiului, situl Natura 2000 Muntele Tâmpa, Geoparcul Carpaterra, Parcul Natural Brasovia.
- Traseul poate fi parcurs de către echipe fie pe jos, în alergare sau folosind mijloace de deplasare proprii precum biciclete, trotinete, role sau rețeaua publică de mijloace de transport în comun RATBV.
- În funcție de traseul ales de fiecare echipă pentru a atinge cele 10 puncte de control, distanta poate varia – aproximativ 20km.
- Traseul integral va trebui să fie parcurs de către echipe în maxim 8 ore după ce a fost dat STARTUL.
- Informațiile complete despre concurs sunt accesibile pe www.propark-adventure.ro , secțiunea Family&Friends.
Concursul este o activitate din cadrul proiectului ”ProPark Adventure Race Family&Friends”, derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, finanțat prin cadrul programului Spații Verzi – componenta Arii Naturale Protejate de către Fundația pentru Parteneriat și Mol.