- 12 oct
- 2023
50 de ani de EUROPARC
Octombrie 2023, Leeuwarden, Olanda
Declarație Conferință EUROPARC 2023
Tema conferinței EUROPARC 2023 este ”Omagiu adus peisajelor noastre – unde Natura și Oamenii se întâlnesc în Armonie” .
Sărbătorind 50 de ani de existență a Federației EUROPARC în 2023, Conferința de la Leeuwarden reprezintă un punct culminant. Invităm participanții să învețe din trecutul nostru și să se pregătească pentru viitor.
Asistăm la declinul naturii, la pierderea biodiversității, la schimbările climatice, la preocupări legate de alimentație și la alte îngrijorări legate de planeta noastră. Conferința aduce o declarație clară de intenție și de acțiune pentru mai multă armonie între natură și oameni.
1. Trecut - Prezent - Viitor
Înțelegerea trecutului și a prezentului nostru ne ajută să ne uităm spre viitor: viitorul de care avem nevoie și pe care ni-l dorim. Legătura dintre natură și cultură se exprimă prin peisaje diverse care se schimbă în timp, respectând în același timp patrimoniul nostru natural și toate formele de viață. Păstrarea, pentru viitor, a valorilor fundamentale ale peisajelor reconfirmă și protejează legătura noastră – din prezent - cu generațiile care au fost înaintea noastră.
2. În armonie cu natura
A trăi în armonie cu natura, cu o climă stabilă și fără poluare, necesită o schimbare a atitudinilor și acțiunilor umane. Recunoaștem impactul oamenilor asupra peisajului și a naturii și dezacordul actual care există între oameni și natura non-umană în multe locuri din Europa. Mulți oameni și multe culturi au uitat sau și-au pierdut locul în cadrul ecosistemelor globale. Clima și biodiversitatea nu mai pot aștepta: accentuăm faptul că natura este fundamentul existenței noastre.
3. Conexiunea și interconectarea cu natura
Haideți să ieșim afară și să petrecem cât mai mult timp în natură. Avem experiențe și medii diferite. Cu toate acestea, aprecierea naturii și a întregii sale diversități este esențială pentru a recunoaște valoarea acesteia pentru societatea umană. Poveștile pot inspira o înțelegere din ce în bună a importanței naturii pentru sănătatea, hrana, apa și aerul nostru. Haideți să împărtășim povești frumoase și care să creeze conectare.
4. Cunoașterea
Chiar dacă oamenii știu despre natură, au tendința de a nu acționa în sprijinul ei. Cunoștințele științifice și experiența practică rămân adesea în cercuri închise, în loc să ajungă la oameni. Este necesar să se ajungă la consumatori, proprietari de afaceri sau alți factori interesați. Este necesară schimbarea comportamentului.
5. Fiți uimiți, protejați și educați
Continuați să vă minunați de frumusețea naturii și a peisajelor. Ariile protejate au un rol educativ esențial în reconectarea societății cu natura. Vreți să protejați ceea ce cunoașteți și iubiți. Avem nevoie de abordări cuprinzătoare și de cooperare pentru a promova protecția continuă a mediului și educația în domeniul naturii la nivel european, național și regional. Trebuie să colaborăm cu sectorul educației pentru a învăța împreună - pentru a împărtăși mai mult între cei care au cunoștințe în domeniul naturii, al interpretării patrimoniului, al mediului și în alte domenii.
6. Peste tot și tot timpul
Natura există pretutindeni: în zonele naturale, în peisajele culturale, în orașe și în localități - toate sunt conectate. Ar trebui să căutăm legături mai bune între aceste zone, prin colaborarea cu administratorii, utilizatorii, locuitorii și alte organizații. Noile tehnologii pot fi de ajutor, dar acestea ar trebui să fie mai degrabă de sprijin decât de control.
7. Începeți și acționați acum
Știm că peisajele noastre se confruntă cu numeroase provocări: supraexploatarea, intensificarea utilizărilor, poluarea, pierderea biodiversității, efectele schimbărilor climatice și pierderea patrimoniului cultural. Peisajele protejate trebuie să fie zone pilot pentru soluții integrate. Haideți să luăm acum măsurile necesare pentru a trece de la teamă la speranță. Crearea împreună a unei lumi mai bune, mai aproape de ceea ce este cu adevărat natural trebuie să înceapă acum. Nu trebuie să ne concentrăm doar asupra perspectivelor noastre actuale, ci avem nevoie de o interacțiune între generații, în care tinerii și vârstnicii să învețe împreună, să împărtășească realizările și îmbunătățirile, pentru un viitor comun.
Este nevoie de o hartă a schimbării, în care fiecare să joace un rol, individual și în colaborare.
Au trecut 50 de ani de la înființarea EUROPARC.
Fie ca următorii 50 de ani de EUROPARC să ne conducă spre o relație mai matură, în armonie cu natura. Pentru generațiile prezente și viitoare. Pentru toată viața.