Vizită în Parcul Național Hohe Tauern din Austria
Parcul Național Hohe Tauern este una dintre cele mai mari rezervații naturale din cele 5 existente în Austria. În trecut aici a fost o importantă zonă auriferă, iar în 1981 a fost declarată Parc Național. Zona cuprinde o regiune a munților din Alpii Orientali Centrali din Austria, incluzând pe teritoriul parcului landurile Salzburg, Tirol si Karnten.
Oamenii care și-au dedicat acestui loc munca și expertiza de-a lungul anilor, profesioniștii din echipa de administrare, au reușit să protejeze aceste zone, să le păstreze într-o stare naturală deosebită, dincolo de toate modificările ce au apărut în Munții Alpi, de-a lungul secolelor, prin activitățile oamenilor.
În eforturile lor de a reabilita și conserva natura, au repopulat parcul cu o specie emblematică pentru austrieci: capra Ibex. Alături de animalele sălbatice care trăiesc în zonă și diversitatea florei, cei care vizitează parcul vor întâlni râuri de munte neîngrădite, cascade spectaculoase și pajiști alpine minunat de bogate, presărate adesea de arnică.
Pentru că turismul este una din resursele importante ale zonei, rangerii sunt și ghizi profesioniști, oferind programe de calitate, prin drumețiile pe care le conduc și prin activități în natură și la centrele de vizitare foarte actractive, atât pentru adulți cât și pentru copii.
Parcul Național Hohe Tauern este o arie protejată care poate constitui un model pentru noi, aici, în România. Propark își dedică activitatea pentru a sprijini un management cât mai eficace al ariilor protejate. Suntem convinși că prezentarea unor exemple, a unor modele de management care funcționează de foarte mulți ani, ne ajută să informăm și să arătăm ce nevoi au ariile protejate din țara noastră.
Cu această misiune în gând, încercăm să identificăm arii protejate bine gestionate, pentru a putea oferi exemplul celor care au experiență. Parcul Național Hohe Tauern este unul din aceste exemple pe care le vom promova în programele noastre de instruire. Prin viitoarele excursii de studii ce vor fi organizate, ne dorim să îi inspiram pe cei care se ocupă și sunt direct interesați de ariile protejate din România și de zonele care ar trebui menținute în stare cât mai naturală din Munții Carpați, indiferent dacă sunt sau nu parcuri naționale.