Background

Te invităm să explorezi un templu al naturii, un templu cum puține se mai găsesc în Europa: pădurea virgina de fag și brad de la Șinca, de pe valea pârâului Strâmbișoara. Frumusețea și valoarea ei sunt recunoscute la nivel mondial: este pe lista Patrimoniului Natural Mondial UNESCO, împreună cu alte 7 păduri virgine și seculare din România și cu Delta Dunării, alături de locuri excepționale din lume, cum ar fi Parcul Național Serengeti sau Insulele Galapagos.

Ce este o pădure virgină? De ce este deosebită?

Într-o pădure virgină omul nu a tăiat niciodată și nici nu a intervenit pentru a schimba în vreun fel viața pădurii. Sunt puține asemenea păduri în Europa. Nici la noi, în România, nu au mai rămas multe. Se estimează că în România au mai rămas doar cel mult 250.000 ha de păduri virgine, adică mai puțin de 4% din totalul pădurilor noastre.

Pentru a vizita traseul tematic trebuie să urmezi acești 3 pași:

1. Programează vizita ta împreună cu gestionarii pădurii de la Ocolul Silvic Pădurile Șincii făcând o programare fie telefonic la numerele de telefon 0368405575 sau 0756206156 sau pe e-mailul ocolului padurilesincii@yahoo.com.

 • Grupul poate avea între minim 5 și maxim 15 persoane 
 • Tariful de vizitare este de 25 euro/persoana pentru adulți și 4 euro/persoană pentru elevi și studenți (prețul include TVA)
 • Tarifele includ următoarele servicii: taxa de intrare, transportul grupului la cerere din intersecția Valea Strâmba cu DN 73 A (click aici pentru coordonate exacte) până la intrare în pădurea virgină (aprox. 8 km de drum forestier) și un pădurar însoțitor.

2. Descarcă ghidul audio și jocul Găsește-mă și parcurge traseul tematic din pădurea virgină de la Șinca

 • Asigurați-vă ca aveți căști audio pentru a asculta povestea descărcată pe telefon când începeți să parcurgeți traseul tematic
 • Descărcați ghidul și jocul înainte sa plecați la drum, deoarece pe parcursul traseului nu veți avea semnal la telefon
 • Jocul descărcat poate fi printat color și luat pe traseu pentru a identifica localnicii pădurii

3. Familiarizează-te cu regulamentul de parcurgere al traseului de mai jos înainte să pleci la drumDespre traseul tematic

Parcurgând traseul tematic din pădurea virgina din Șinca Veche, vei putea poposi în dreptul indicatorului în fiecare punct pentru a observa mai multe despre:

Screenshot

1. Păduri virgine

Intră în pădurea virgină Șinca cu ochii larg deschiși. Observă frumusețea arborilor măiestoși, dar și a puieților de câțiva centimetri care cresc acum la umbra lor. Caută formele pitorești ale arborilor morți pe picior și privește atent la scorburi: poate ai norocul sa vezi a cui ‘locuință’ este acum acea scorbură; este a unui pârș sau poate a vreunei păsări.

2. Lemnul mort

Străbătând pădurea virgină vei vedea la orice pas lemn mort. Fie arbori morți pe picior care se numesc “lemn mort pe picior” aflați în primele faze de descompunere, fie lemn mort căzut pe sol. Lemnul mort de curând poate că mai are frunze încă verzi sau uscate și trunchi aparent sănătos. Dar pe măsură ce trece timpul descompunerea devine vizibilă, iar după ani sau chiar zeci de ani lemnul mort se transformă treptat.

Screenshot
Screenshot

3. Ciuperci și insecte

Sunt numeroase specii care contribuie la formarea și la descompunerea lemnului mort, fiind total sau parțial dependente de acest lemn. Lista speciilor care descompun lemnul și a celor care depind de lemnul mort este foarte lungă. Caută insecte sau urmele lor, vezi ciupercile ce cresc din trunchiurile de arbori, uită-te după scorburi – toate indică prezența unei vietăți pentru care lemnul mort înseamnă viață.

4. Puieți și regenerare naturală

Pe măsură ce te poartă pașii pe poteca tematică vei vedea adesea ‘grădinițe’ cu puieți de fag ce se află la adăpostul brazilor, iar cele cu puieți de brad la adăpostul fagilor maturi de parcă cele două specii ar avea un legământ tainic să se ajute reciproc pentru a-și asigura viitorul.

Screenshot
Screenshot

5. Fenomene naturale sau calamități

Pe alocuri vei vedea suprafețe destul de mari cu arbori doborâți, dând impresia la o prima vedere că este o adevărată catastrofă, o calamitate ce s-a întâmplat acolo. Vei afla cum, de fapt, arborii falnici au făcut loc generației tinere, oferind în același timp condiții de viață, ‘casă și masă’ pentru numeroase alte specii.

6. Bradul cel mai înalt din Europa

Înălțimea medie a brazilor din Europa depinde foarte mult de locul în care se află, de bogăția solului și de sănătatea pădurii, dar cei mai înalți ajung pe la 50 metri. Bradul ce te așteaptă pe traseu are aproximativ 62 metri înălțime, fiind considerat cel mai înalt brad din Europa!

Screenshot
Background

Recomandări pentru parcurgerea traseului

Parcurge împreună cu noi acest traseu tematic folosind căști pentru a asculta ghidul audio al traseului. Îți promitem că vei afla lucruri extrem de interesante despre această pădure! Urmează cele 6 stații marcate pe hartă și traseu și ascultă cele 6 povești care au în medie o durata de 4 minute.

Descarcă ghidul audio înainte să intri pe traseu deoarece când vei ajunge în zona nu vei avea semnal de telefonie.

Invitație și pentru micii vizitatori: descoperiți micile vedete ale acestui traseu și vedeți câte puncte puteți acumula prin jocul ‘Găsește-mă’.

Informații despre traseu și regulament

Traseul are o lungime de 3 km dus-întors cu 200 m diferență de nivel, fără porțiuni cu dificultate ridicată. Prezintă un grad de dificultate ușoară când este uscat și moderat când este umed sau zăpadă.

Durata medie de parcurgere a traseului este de o ora și jumătate. Dacă vrei să observi atent pădurea, poate dura peste 2 ore.

Pentru a va asigura de o vizita plăcută, vă rugăm să țineți cont de recomandările de mai jos:

 • Poartă încălțăminte antiderapantă – pe potecă sunt porțiuni alunecoase
 • O pelerină de ploaie poate fi de folos – vremea este uneori imprevizibilă
 • Ia apă cu tine pe durata traseului. Există două izvoare pe traseu, dar dacă ești sensibil la apă, asigură-te că iei apa pe care ai adus-o de acasă
 • Nu lasa nimic în urmă! Ia toate resturile de mâncare, ambalajul, inclusive mucurile de țigară
 • Dacă vrei să contribui la menținerea potecii pentru ca toate lumea să se bucure de ea, pune în sacoșa ta de deșeuri resturi ce au fost poate uitate de alții.
 • Nu deranja pădurea cu strigăte sau zgomote nepotrivite în acest loc. Vei fi plăcut surprins de sunetele pădurii. Dacă vrei să faci simțită prezența louitorilor pădurii, vorbește pe un ton normal cu cei din grup.
 • Rămâi pe traseul indicat și nu te aventura maim ult de 2-3 metri în stânga sau în dreapta. Asta ca să nu deranjezi ‘localnicii’, dar și pentru că nu vei avea semnal la telefon în această zonă, nu vei putea lua legătura cu nimeni dacă te rătăcești.
 • Parchează mașina pe marginea drumului în așa fel încât să nu încurci traficul
 • Animalele de companie trebuie ținute obligatoriu în lesă.

Galerie foto

Fotograf: Vlad Dumitrescu