ECHIPA

Conducere

Gheorghe Cătălin Radu
Member
Paul Hotham
Președinte comitet de conducere
Roger Laird De Freitas
Member
Tobias Garstecki
Member

Echipa

Andra Croitoru
Asistent proiect/Coordonator proiect

Se spune că nimic nu trebuie sa rămână neîncercat, căci nimic nu vine de la sine, totul se realizează prin încercare.

 Experiența ProPark este una ascendentă, iți dorești din ce in ce mai mult, vrei să iți demonstrezi că poți să contribui cu mai mult la dezvoltarea ta și a organizației. Recomand tuturor să încerce și să profite de orice oportunitate pe care ProPark o oferă.

Laura Florescu
Director financiar

Dacă mă întrebați de ce am ales să lucrez la Propark, o să vă răspund pentru că îmi place.

 Îmi plac colegii, îmi plac lucrurile pe care le facem împreună, îmi plac obiectivele pe care ni le-am propus să le atingem. Dacă mă întrebați de ce sunt economist, specializarea contabilitate, n-am să știu să vă răspund prompt și la obiect, dar cumva reușesc să îmi găsesc locul în această organizație oarecum atipică, făcându-mi meseria cât pot de bine.

Roxana Iordăchescu
Asistent proiect/ Coordonator proiect

Natura este pentru mine un loc plin de viața în care tot timpul descoperi ceva nou, chiar și un mod de a trăi.

Natura are inteligența sa și dacă o lăsam să se desfașoare putem descoperi o lecție pentru noi, un mod de a trăi mai simplu și mai aproape de normalitate. Mă bucur că există organizații care au în domeniul de activitate protejarea și conservarea naturii. Acum fac parte dintr-o astfel de echipă și lucrez în fiecare zi alături de oameni frumoși, simpli și cu mult curaj în activitatea pe care o fac :)

În trecut am lucrat în domeniul  topografiei iar acum mă veți putea cunoaște in cadrul cursurilor organizate de Pro Park și proiectelor pe domeniile Natura 2000 și Sălbăticie.

Erika Stanciu
Specialist arii protejate

Pentru a păstra Natura, sursa a tot ceea ce susține viața și bunăstarea noastră, cred că este extrem de important să se realizeze ”masa critică” de oameni care chiar înțeleg importanța și complexitate

importanța și complexitatea ariei protejate.Am inițiat această fundație din dorința de a umple un gol: cei ce lucrează in arii protejate au nevoie de competențe și informații care să îi ajute în munca extrem de complexă de management al acestor arii de o valoare deosebită pentru societate. Există un volumul mare de informații ce s-a acumulat la nivel mondial, dar și la noi, în domeniul ariilor protejate. Puțini din cei care lucrează în ariile protejate, fie ei angajații administratorilor, fie gestionari ai resurselor naturale, au acces la oportunități de formare profesională, la noutățile și chiar informațiile de bază din acest domeniu. ProPark investește în oameni pentru a asigura un viitor mai bun în domeniul conservării naturii în Romania. Viitorul parcurilor noastre naționale și naturale, a rezervațiilor și siturilor Natura 2000, mai simplu spus a celor mai importante valori naturale ale României, depinde de cei ce le administrează, dar și de cei ce administrează și/sau exploatează resursele naturale din aceste zone.

Tiberiu Chiricheș
Director Executiv

Am plăcerea de a lucra cu oameni deosebiți, pentru oameni deosebiți.

Cu alte cuvinte, echipa Propark, vine in sprijinul celor care-și dedică timpul, cariera și cunoștințele acumulate pentru  menținerea sau îmbunătățirea valorilor de mediu și social culturale din ariile protejate. Aceștia din urmă sunt așadar oameni deosebiți iar echipa Propark entuziastă si profesionistă este alcatuită din oameni speciali, alaturi de care am bucuria sa lucrez.

Mara Bulea
Asistent Programe de Formare Profesionala

"Cel mai bun mod de a prezice viitorul este de a-l construi" -Abraham Lincoln

Iar noi, cu toţii, cred că suntem datori să ne construim un viitor împreună cu natura ce ne "adopta" fără întrebări şi fără resentimente. Deaceea cosider că alăturarea mea la echipa Propark este modul meu de a înveşti în viitor alături de oameni minunaţi.

Formatori

Adrian Pătrulescu
Trainer Relaţia cu comunităţile în administrarea unei arii naturale protejate

EIn perioada 2003-2011 am facut parte din Administratia Parcului National Piatra Craiului. In activitatea de trainer doresc sa impartasesc experienta mea practicieniilor sau viitorilor practicieni di

Experiența mea de 7 ani la Administrația Parcului Național Piatra Craiului m-a făcut să înțeleg mai bine problematica legate de comunitățile din jurul unei arii protejate. Această experiența o aduc în cursurile desfăsurate de ProPark în cursul ”Relaţia cu comunităţile în administrarea unei arii naturale protejate”

Alina Ioniță
Trainer Relaţia cu comunităţile în administrarea unei arii naturale protejate

ProPark îmi oferă șansa de a pune în valoare cunoștințele acumulate în domeniul managementului ariilor protejate și de a mă perfecționa în cadrul unei echipe profesioniste și entuziaste.

 Existența ProPark îmi dă speranța că natura în Romania are o șansă în plus pentru viitor.

Reintegrarea omului în ecuația protecției naturii și reintegrarea protecției naturii în ecuația dezvoltării societății, în fiecare moment, cu fiecare demers, sunt absolut necesare în restabilirea echilibrului de care avem nevoie pentru un viitor sănătos. Ariile protejate nu vor putea supravieţui decât prin oameni și pentru oameni, de aceea, în managementul ariilor protejate, relația cu comunitățile reprezintă cheia succesului. Prin intermediul acestui curs ne propunem să aducem oamenii mai aproape de oameni pentru natură (şi ariile protejate). 

Începând din 2004, când am absolvit Facultatea de Geografie și Geologie a Universității Al.I.Cuza din Iași, am început activitatea în cadrul structurilor administrației publice locale și de mediu, continuându-mi studiile în domeniul geografiei mediului și al managementului ariilor protejate, atât în România cât şi în afara ţării. Activitatea desfășurată în ultimii ani este strâns legată de mediul ONG - în care am continuat să mă formez până în prezent şi de domeniile ecoturism, guvernanță şi management participativ al ariilor protejate.

Cristian Remus Papp
Trainer Curs Managementul Ariilor Protejate

Sunt trainer la ProPark, deoarece această Fundație este singura entitate din România care poate oferi cursuri de calitate în Managementul Ariilor Protejate.

Pregătirea pe care o am în Managementul Ariilor Protejate, experiența și echipa de profesioniști cu care lucrez și pregătim cursul, toate contribuie la un transfer foarte bun de informații și expertiza cursanților. Multe intrebări au un răspuns  în timpul cursului, iar percepția multor participanți fața de arii protejate în general se schimba radical până la sfârșitul unui curs. Vă așteptam cu drag să luați parte la cursurile organizate de ProPark!

Liviu Năstase
Trainer Management Forestier Responsabil

Cursurile ProPark pentru promovarea managementului forestier responsabil mi-au oferit oportunitatea de a împărtăși colegilor de breaslă câte ceva din experiența celor 25 de ani în domeniu.

De asemenea sunt o bună ocazie de a cunoaște noi locuri, oameni,  de a face schimb de opinii și de culege informații despre practicile de management forestier în diverse colțuri ale țării. Am dori ca prin aceste cursuri să contribuim la schimbarea unor șabloane existente în gândirea și practica silvică de până acum și la îmbunătățirea comunicării între corpul silvic și restul comunității.

Paul Hac
Trainer Arii Protejate/Educaţie Ecologică

Lucrez la Parcul Natural Lunca Muresului din anul 2005, unde m-am ocupat, pentru o perioada importanta, de educatia ecologica a copiilor iar mai apoi de conducerea administratiei.

 Pe langa experienta de la parc, de un real folos mi-au fost cursurile de formare, dintre care cel mai important s-a derulat in Japonia, in anul 2006, si care a vizat Managementul ecoturismului in ariile naturale protejate.

Din punct de vedere stiintific, sunt pasionat de ciudateniile naturii numite "gale", pe care le-am studiat in cadrul doctoratului, finalizat in 2013 la USAMVB Timisoara.

Fiind atras in general de catedra, activitatea de trainer in cadrul ProPark imi este extrem de draga".

 

Szabó István
Trainer Relaţia cu comunităţile în administrarea unei arii naturale protejate

În ultimii 10 ani am lucrat în domeniul dezvoltării comunitare ca trainer și consultant cu urmatoarele organizatii:

 Centrul de Resurse pentru Comunitățiile de Romi, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, Asociația Română de Dezvoltare Comunitară, Asociația pentru Relații Comunitare, Fundația pentru Parteneriat, în programe finanțate de Banca Mondială, Fundația Comunitară Covasna, Fundația Comunitară Cluj Napoca.

În perioada 2005-2008 am predat un  curs  de Dezvoltare Comunitară pentru studii postuniversitare organizat în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Din 2009 sunt formator acreditat și desfășor  cursuri din următoarele domenii: dezvoltare comunitară, dezvoltare rurală, dezvoltare organizațională, comunicare, dezvoltare durabilă, fundraising – fund development și CSR.

 

 

Erika Stanciu
Trainer Curs Managementul Ariilor Protejate

Ca parte a echipei ProPark mă implic în conceperea și realizarea programului de calificare pentru specialiștii din arii protejate.

Ca parte a echipei ProPark mă implic în conceperea și realizarea programului de calificare pentru specialiștii din arii protejate, dar și a seminariilor de instruire pentru cei ce sunt implicati indirect în ceea ce se întamplă în ariile protejate (admistratori de resurse naturale, factori de decizie locali, alții). Încerc să identific și să asigur finanțare pentru activitătile noastre și pentru a-i sprijini pe cei ce doresc să participe la cursuri. Sunt în strânsă legătura cu Fauna&Flora International, care sprijină financiar activitățile noastre și depune eforturi serioase pentru a identifica noi surse de finanțare.Prin ProPark doresc să valorific tot ceea ce am învatat și acumulat în ultimii ani, lucrând în Administrația Parcului National, la WWF Programul Dunare Carpați, în silvicultură sau participând la activitățile Federației Europarc – Federația Parcurilor Naționale și Naturale din Europa.

Tiberiu Chiricheș
Trainer Management Forestier Responsabil

Din perspectiva practicianului în administraţia fondului forestier naţional, consider că în acest moment, în România, exista trei poli de interes în ceea ce priveşte managementul pădurilor.

 

 Primul este reprezentat de proprietari și administratori, interesaţi în primul rând de aspectele tehnico-economice ale gospodăririi pădurilor. Al doilea pol este reprezentat de “conservaţionişti” interesaţi în principal de protecţia cât mai strictă a valorilor de mediu și socio-culturale. Al treilea pol este reprezentat de factorii interesaţi, afectaţi direct sau indirect de managementul forestier. Lumea în care eu doresc să trăiesc presupune realizarea unui echilibru fructuos intre cei trei poli. Pentru aceasta unul din primii paşi de urmat este reprezentat de schimbarea mentalităţilor și lărgirea orizonturilor de alegere și aplicare a măsurilor de management forestier. Sunt bucuros să activez ca trainer al Fundației ProPark pentru că astfel am şansa de a mă implica direct în activităţi specifice pentru atingerea acestui deziderat. 

 

fotografie
indisponibilă
Costel Bucur
Trainer Curs Managementul Ariilor Protejate

ProPark e singura organizație care dă posibilitatea practicienilor de a împărtăși experiența acumulată în proiecte și management în arii protejate într-un cadru formal, structurat și eficient.

Ce mă recomanda ca și trainer găsiti sumarizat mai jos: Membru activ în procesul de elaborare a documentației de înfiintare a Parcului Natural Munții Maramureșului și de scriere a cererii de finanțare pentru sprijinul înfiintării parcului. Fost responsabil cu ariile protejate la Direcția Silvică Maramureș din 2001.Întocmire și implementare Plan de management (deocamdata ca linii directoare). Munca zi cu zi la Parcul Natural Munții Maramureșului din 1 iunie 2005 – avizare, campanii de cercetare, comunicare, lucrul cu comunitățile, infracțiuni silvice și nu numai, etc. Familiar cu legislația de mediu și modul în care aceasta este pro/contra ariilor protejate.

Georgiana Andrei
Trainer Comunicare în Ariile Protejate

Mi-am dorit sa fiu formator la ProPark pentru că ştiam că vin într-o echipă de profesionişti, într-o organizaţie ce oferă cele mai bune programe de formare în Managementul Ariilor Protejate.

Ne dorim ca prin cursul de comunicare pe care îl oferim să aducem mai aproape ariile naturale protejate din Romania de oameni,instituind un limbaj comun al respectului şi al bunei cuviinţe faţă de ceea ce ne înconjoară.

Pe parcursul ultimilor 4 ani am fost profesor de limba si literatura română, am crescut în mediul ONG alături de Asociaţia de Ecoturism din România, m-am implicat în diferite programe educative. Vă aşteptăm la cursurile de formare ProPark! 

Horațiu Popa
Trainer Animatori pentru Natura,Interpretare si trasee tematice

De profesie sunt geograf, absolvent al Facultătii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Am o experiența de mai bine de opt ani în domeniul sectorului ONG din Romania, lucrând în proiecte pentru conservarea naturii, turism responsabil și educația pentru dezvoltare durabilă adresată copiilor și adultilor. De-a lungul timpului am lucrat pentru Clubul Montan Apuseni, Asociația Ecouri Verzi și WWF România. În prezent sunt formator certificat al ProPark – Fundația pentru Arii Protejate.

În ultimii patru ani m-am specializat în interpretarea naturii și în formarea adulților care oferă copiilor educație pentru natura.

În 2006 și 2010 am urmat cursuri de animatori pentru natură organizate de Asociaţia Charente Nature din Franţa, iar în 2008 am participat la Academia de Vară “Schools for a living planet” derulată de WWF Austria. Sunt ghid naţional de turism şi membru al National Association for Interpretation, S.U.A şi al European Association for Heritage Interpretation.

Marian Drăgoi
Trainer Management Forestier Responsabil

În 1997, după 12 ani petrecuți în cercetare și amenajarea pădurilor am găsit în învățământ libertatea de gîndire de care silvicultura duce lipsă.

Așa că de atunci încerc să o promovez în cele doua discipline pe care le predau : amenajarea pădurilor și economia forestieră. Pe prima am deschis-o "dialogului interconfesional" adăugând pachetului tradițional de cutume și ceva noțiuni legate de certificarea pădurilor și managementul participativ, iar in cea de-a doua - economia forestieră - am adaugat noțiuni practice de evaluare a serviciilor ecosistemice .

 

Alina Alexa
Trainer Comunicare în Ariile Protejate

Comunicarea este importantă. Comunicarea eficientă este vitală.

Personal sau profesional dacă te "intelegi" cu cel de lânga tine, totul devine mai ușor, mai simplu, mai plăcut. Dar a comunica eficient nu înseamnă doar să vorbești bine, ci mai ales să asculți și să înțelegi ce vrea să spună celălat. Niciodată nu poți spune că știi totul despre comunicare. Este un proces continuu de perfecționare individual. Lucrez în comunicare de aproape 10 ani. Am inceput activitatea în cadrul unui ONG studențesc la Sibiu. Am continuat în sectorul privat, pe partea de marketing și vânzari. Din 2007 am revenit în mediu ONG. M-am alăturat echipei Propark de la început din 2008 și sunt trainer pe comunicare.

Bogdan Papuc
Trainer Ecoturism și Managementul vizitatorilor,Interpretare și Trasee tematice

Experiența acumulată în sectorul privat, cât și cea din sectorul neguvernamental, m-a ajutat să am o imagine de ansamblu a fenomenului turistic din România.

Fundația ProPark îmi oferă posibilitatea de a împărtăși și cu alții cunoștintele acumulate, fapt ce va duce la o dezvoltare accelerată a ecoturismului și la o mai buna întelegere a importanței activității turistice responsabile în ariile naturale protejate.

Iulia Olariu
Trainer Interpretarea Naturii

Ca trainer Propark, am bucuria şi ocazia de a putea împărtăşi din gândurile şi viziunea mea legate de ariile natural protejate.

Pentru a apropia un Om de Natură, pentru a-l face să înţeleagă, aprecieze şi respecte, trebuie să ştim să-i „povestim” frumos, cu suflet. Legătura fizică există acolo de mii de ani, iar pentru retrezirea legăturii de suflet este nevoie doar de o mică scânteie: Interpretarea Naturii.

Să „interpretezi natura” este ca şi cum ai merge legat la ochi într-o pădure: toate celelate simţuri se trezesc şi devin mai fine, astfel încat Descoperi, Experimentezi, Înveţi din tot ceea ce te înconjoară.

Ca geograf şi ilustrator, pe parcursul ultimilor 5 ani, m-am bucurat să pot întinde o mână de ajutor şi o pensulă de culoare în realizarea de poteci tematice, materiale educative pentru copii şi materiale informative pentru mai multe arii protejate din ţară.

Ioana Popa
Trainer Animatori pentru Natura

Din 2005 sunt implicată în activități educative în natura pentru copiii.

Organizez și derulez excursii și tabere de educație pentru natura în diferite arii naturale protejate și activități pentru copii în aer liber, coordonez programe de responsabilizare fața de mediu pentru copii.

Când copiii se joaca afară, au simțurile ascuțite. În natura ei observa, descoperă. Descoperirile devin apoi experiențe. Ei învată să observe lumea din jurul lor, experimentează anumite simțuri, iși dezvolta imaginația, sensibilitatea și responsabilitatea față de natura.

Nimic nu este mai plăcut decât să privești cum copiii descoperă lumea din jurul lor.

Sebastian Cătănoiu
Trainer Management Forestier Responsabil

Am absolvit în 1984 Liceul „Roman Vodă”, profil matematică fizică, Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere (Braşov) în 1990, și în prezent sunt doctorand.

 În perioada 1990-2003, am fost angajat al RNP Romsilva, în diferite structuri ale Direcţiilor Silvice Vaslui şi Neamţ. Începând cu 2003 şi până în prezent, sunt  director al Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ. Din anul  2003, m-am implicat în procesul certificării forestiere, iar din 2006 membru al Bison Specialist Group (IUCN/SSC) şi al Delos Initiative( IUCN-WCPA, Task Force on Cultural and Spiritual Values of Protected Areas).Din 2007 sunt  reprezentantul  României in “Cultural Heritage and Traditional Knowledge” WG al Conventiei Carpatice. Absolvent al unor cursuri derulate de organisme de profil (Europarc Consulting, National Park Institute, etc), formator, autor, co-autor sau editor de articole şi cărţi dedicate educaţiei ecologice, managementului ariilor protejate, reintroducerii speciilor.