- 21 apr
- 2016
Final proiect Natura în şcoli şi şcoala în Arii Protejate
Newsletter
Final proiect Natura în şcoli şi şcoala în Arii Protejate
21 Aprilie 2016
Proiectul Natura în şcoli şi şcoala în Arii Protejate a fost elaborat pentru a contribui cu soluții inovative la creșterea gradului de conștientizare și informare la nivel național a cetățenilor referitor la problemele de mediu în general, dar mai ales referitor la rolul ariilor protejate în dezvoltarea durabilă.
În prezent peste 24% din suprafața țării este inclusă în arii protejate, acestea având un rol important în menținerea echilibrului ecologic, al diversității biologice și al serviciilor de mediu indispensacile societății. Însă acest lucru nu este cunoscut și recunoscut publicul larg sau alte categorii de facori interesați, ceea determină un sprijin foarte redus al societății și cetățenilor pentru aceste arii protejate. Dar acțiunile de conștientizare ale publicului larg presupun eforturi mari și impactul nu este întotdeauna vizibil. În acelaşi timp, este foarte bine cunoscut faptul că grupul țintă cel mai sensibil la acțiuni de educație sunt copiii. Mai mult decât atât, ei acționează și ca ”vectori” foarte eficienți de transmitere informații către adulți.
Astfel, am fundamentat un program național de educație care să stimuleze vizitarea ariilor protejate de către copii şi care să redea importanța conservării naturii, numit ”Pașaportul copiilor în arii protejate”. Acesta este prezentat sub forma unui jurnal şi joc interactiv unde 38 de arii naturale protejate pot fi descoperite în standuri special amenajate la sediile ariilor protejate şi colecţionate datorită unui set personalizat de autocolante şi ştampile. Prin intermediul activităţilor proiectului am promovat acesta publicaţie educativă şi colecţionabilă în peste 25 de şcoli la nivel naţional, 1900 elevi au intrat în posesia publicaţiei, 5 echipe de tineri Junior Ranger participanţi în taberele noastre acum promoveaza în interiorul şcolii lor jurnalul de călătorie şi peste 500000 de oameni la nivel naţional au aflat despre importanţa educaţiei ecologice prin intermediul acestui program.
Am plecat de la problema că Educația pentru natură, denumită adesea și educație ecologică, nu este inclusă în programa școlară, nici măcar la nivelul programelor opționale. Apoi, cadrele didactice, mai ales cele care nu sunt specializate în domenii legate de conservare naturii, au prea puține posibilități să învețe despre programe și metode eficiente de educație în domeniul vast al conservării naturii și al resurselor naturale.
Astfel am creat o platforma denumită Biblioteca Virtuală a Naturii pentru a centraliza şi promova publicaţiile pe tema educaţiei ecologice şi a le face accesibile profesorilor, persoanelor cu responsabilități în educarea copiilor, cum ar fi rangerii sau alte categorii de personal din ariile protejate sau membrii ai unor ONG. În vederea completării rafturilor Bibliotecii Virtuale dar şi de a raspunde la problema educaţiei de mediu din structura de învăţământ, am realizat un program menit a fi opţional pentru clasele III-IV, denumit Educaţie Ecologică şi Arii Protejate. Pentru a ne asigura ca manualul poate avea succes în unităţile de învăţământ şi că utilizarea acestuia este accesibilă cadrelor didactice, am realizat 3 sesiuni de instruire a 46 de cadre didactice şi am desfaşurat 75 de lecţii demonstrative de educaţie în şcoli pe baza acestui manual, unde atât echipa de implementarea desfăşura o ora de lecţie cât şi cadrul didactic avea o ora proprie de testare sub observarea noastră.
Utilizând aceasta abordate ne-am asigurat ca toţi aceşti profesori implicaţi în desfăşurarea orelor demonstrative au avut şansa sa înveţe tehnici noi de predare şi de a pune în practică imediată cunoştinţele noi dobândite pe durata sesiunilor de curs Educator pentru Natura.
Cele mai importante rezultate ale proiectului pot fi accesate cu ajutorul linkurilor de mai jos:
- Publicaţia Paşaportul Copiilor pentru Arii Protejate este promovata pe pagina web a proiectului unde poata fi comandata contra cost.
Link Cum comand http://www.pasaportnatura.ro/index.php/component/content/article?id=44
- Kitul de program optional Educaţie ecologică şi Arii Protejate – este disponibil pe raftul Bibliotecii Virtuale ale Naturii, categoria Manuale
Link kit educational: http://www.pasaportnatura.ro/component/abook/book/6-manual-optional/98-educatie-ecologica-si-arii-protejate
- Biblioteca Virtuala a Naturii – centralizare a peste 200 publicaţii pe tema educaţiei ecologice atât în limba română cât şi în limba engleză (categoria Environment Education)
Link Biblioteca: http://www.pasaportnatura.ro/index.php/component/content/article?id=4
- Catalogul publicaţiilor electronice - 58 de publicaţii sunt direct descarcabile de pe platforma Bibliotecii create
Link Catalog: http://www.pasaportnatura.ro/component/content/article?id=74
- Proiecte de educaţie şi conştientizare realizate de copiii Junior Ranger – 5 proiecte câştigătoare a 5 tabere gratuite JuniorRanger în arii protejate – modele de succes pentru cadre didactice
Link proiecte: https://www.youtube.com/channel/UCqsuJTPzv6U-RdVCcAvy2Pw
Proiectul este implementat de Propark Fundaţia pentru Arii Protejate şi Asociaţia Ecouri Verzi alături de 37 de administraţii de arii protejate la nivel naţional și este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Bugetul proiectului este de 160.808 Euro, din care suma de 144.615 Euro reprezintă contribuţia granturile SEE, 2009-2014, din cadrul programului Fondului ONG în România.
Pagina oficială a programului este www.pasaportnatura.ro.
Pagina de Facebook este "Pașaportul Copiilor pentru Arii Protejate".
Croitoru Andra
Manager Proiect
ProPark Fundaţia pentru Arii Protejate
Tel: 0728943511, andra.croitoru@propark.ro
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro
Documentul poate fi descarcat aici.