- 07 aug
- 2018
Vorbe și bucate din Țara Hațegului
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, dincolo de rolul său în conservarea
patrimoniului natural şi cultural, constituie un mijloc de a pătrunde în tărâmul fabulos al legăturilor nevăzute şi pline de simboluri dintre spatiul fizic şi cel spiritual, pe care comunitatea l-a construit generaţie de generaţie. Această carte este parte dintr-o întreprindere mai largă, menită să ducă la înţelegerea spiritului locului şi să stimuleze iniţiative şi resurse în păstrarea identităţii
Ţării Haţegului.
Hrana simplă a oamenilor din Ţara Haţegului era alcătuită într-o vreme aproape în exclusivitate din produsele gospodăriei: cereale, legume, fructe, lapte de vacă, capră sau oaie, brânză, ouă şi carne. Alimente din belşug, gătite nesofisticat, ceea ce i-a făcut pe mulţi să creadă că
hrana ţărănească este insuficientă din punct de vedere nutriţional (în raport cu efortul zilnic), iar pe ţărănci
nişte femei nepricepute la gătit şi cu imaginaţie culinară săracă.
Se pierde însă din vedere faptul că în mentalitatea ţărănească hrănirea, când nu avea o încărcătură rituală, nu era o voluptate, ci o necesitate. Hrana nu era un regal al simţurilor, ci o rezolvare frusta şi la îndemână a unei nevoi naturale. Timpul dedicate gătitului cotidian era puţin, căci în ierarhia muncilor din gospodărie pregătirea mesei zilnice se afla în coada listei.
Autori: Carmen Mihalache, Ana Pascu
Cartea se poate descărca aici.
Descarcă Publicaţie