- 05 mar
- 2021
Comoara din munții Făgăraș
ProPark Fundația pentru Arii Protejate vă invită să descoperiți valorile naturale și culturale ale zonei munților Făgăraș.
Un concurs pentru profesori și elevi, explorare și învățare prin experiențe.
PROVOCAREA
O competiție a proiectelor și echipelor care descoperă comorile zonei în care trăiesc. Concursul se desfasoară în cadrul proiectului “Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munților Carpați, România”, finanțat de programul Endangered Landscape Program și programul LIFE+ al Comisiei Europene.
Realizarea şi documentarea de către fiecare echipă a unui proiect bazat pe cel puțin o lecţie de explorare și descoperire a valorilor naturale și culturale ale zonei, desfăşurat în afara clasei (în pădure, în parc, pe câmp, în lunca râului, in sat, in comunitate). Însoțiți de profesorul coordonator, elevii vor cerceta și vor învața despre legatura dintre viața și tradițiile comunității lor și păstrarea bogației naturale a zonei. Cele mai curajoase şi mai creative programe vor fi premiate.
CE TREBUIE SĂ FACEȚI?
Toate echipele care doresc sa participe la activități și să intre în competitie se vor înscrie cu ajutorul profesorului coordonator pe formularul online disponibil aici: FORMULAR.
În urma derulării activităților și jocurilor la sala de clasă, echipele doritoare să intre în competiția pentru tabere sau excursiile gratuite vor trebui să realizeze un proiect/o lectie şi sa documenteze desfăşurarea activităților realizate pe una din temele prezentate mai jos. Prezentarea proiectului trebuie să fie trimisă către ProPark Fundația pentru Arii Protejate la adresa andra.croitoru@propark.ro , pentru a fi evaluată de către juriu (conform calendarului de mai jos). Prezentarea trebuie să includă şi numele elevilor membrii ai echipei, precum şi rolul acestora în elaborarea, desfăşurarea şi documentarea programului, datele de contact ale profesorului coordonator.
Pentru prezentare pot fi folosite instrumente audio, video, fotografii, descrieri narative sau alte forme creative alese de către participanţi. Materialele audio-video vor fi de maxim 15 minute, descrierile narative de maxim 5 pagini A4.
Observaţie: un profesor poate să se înscrie în concurs cu maxim două echipe.
CINE SE POATE ÎNSCRIE?
Se poate înscrie la concurs câte o echipa formată din elevii unei clase din ciclul gimnazial (V-VIII) de pe raza comunelor Recea, Hârseni, Sinca Veche, Sinca Nouă, Lisa, Ucea, Viștea, Sâmbăta de Sus, Draguș și localitatea Zărnești împreună cu un profesor coordonator. Proiectul înscris în concurs se poate desfasura în cadrul orelor sau în afara acestora. Încurajăm participarea profesorilor diriginți, care pot realiza proiecte transdisciplinare, precum si a profesorilor de istorie, biologie, educație tehnologică, educație pentru om si societate, limba si comunicare sau limbi straine, etc.
TEMATICA PROPUSĂ PENTRU PROIECTE
În vederea realizării proiectului vă rugăm să alegeți una din temele de mai jos:
Natura este baza vieţii în comunitate
Pentru a ne dezvolta durabil trebuie să existe un echilibru între aspectele sociale, economice şi exploatarea naturii. Omul este motorul pentru această dezvoltare, de aceea este foarte important să se conştientizeze rolul oamenilor şi capacitatea de suport a naturii, astfel programele pot include activităţi de conştientizare a rolului mediului natural în ecuaţia dezvoltării durabile. Echipele pot realiza proiecte de descoperire a mestesugurilor și ocupațiilor tradiționale care au contribuit la mentinerea valorilor naturale ale zonei, a elementelor de folclor local care valorizează natura, a arhitecturii locale care folosește elemente sau materiale naturale.
Micii biologi
Echipele pot realiza programe de observare a unor specii sau habitate naturale, concentrându-se pe înţelegerea modului de viaţă al acestora şi pe impactul adus de activitatea oamenilor. De asemenea proiectele pot conține informații despre valoarea speciilor/habitatelor alese, amenințările existente, posibile soluții de prevenire și/sau de rezolvare a conflictelor.
Omul ca parte din natură
Programele se concentrează pe conectarea cu natura, pe crearea unei legături la nivel sufletesc între participanţi şi elementele naturii. În cadrul acestor proiecte se pot aborda subiecte precum legătura între om şi restul formelor de viaţă de pe acest pământ. Cum se poate integra şi învăţa de la aceste forme de viaţă (specii de plante şi animale) astfel încât omul să trăiască în armonie cu natura. De asemenea echipele pot identifica problemele din comunitatea lor care apar în conviețuirea om-natura și pot propune soluții pentru acestea.
COMORILE FAGARAȘULUI
Siturile Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras se întind pe o suprafața de 243.627 hectare, pe teritoriul administrativ al judetelor Arges (43.6%), Brasov (27.61%), Sibiu (19.94%) si Valcea (8.85%), fiind cel mai întins sit de importanța comunitară după Delta Dunării. Specii valoroase în zona: acvila țipătoare mică, barza alba, barza neagră, huhurezul mare, ciocârlia de pădure, ciocanitoarea cu spate alb, ursul brun, râsul, lupul. Siturile Munții Făgăraș și Piemontul Făgăraș includ și 20 de rezervații și monumente ale naturii printre care Golul alpin Moldoveanu-Capra, Valea Balii, Calcarele de la Turnu Rosu-Porcești, Arpasel, Lacul Valea Rea, Lacul Zarna și altele.
PREMIILE
Primele 3 echipe clasate vor participa gratuit la câte o tabără de vară de 5 zile în zona sitului Natura 2000 Munții Fagaraș, în lunile iulie-august 2021. Cazarea copiilor și a coordonatorului se va face la cabană cu respectarea normelor anti COVID.
Următoarele 5 echipe clasate vor beneficia de câte o excursie în natură bazată pe un program de educaţie pentru dezvoltare durabilă pe teme de natură, susţinut de echipa proiectului. Programele vor fi organizate în lunile octombrie-noiembrie 2021.
Fiecare echipă participantă la concurs va primi gratuit, după înscriere, trei activități bazate pe jocuri în sala de clasă, din cadrul programului Cum protejam natura în Muntii Fagaraș?, sustinute de echipa proiectului, în lunile martie - aprilie 2021. Cunoștintele și abilitățile exersate în cadrul acestor lecții vor fi un sprijin pentru realizarea proiectelor pe care le vor trimite echipele.
CRITERII DE EVALUARE A PROIECTELOR
În evaluarea proiectelor juriul va acorda puncte pentru:
- calitatea experienței în natură sau în comunitate,
- activități de cercetare în comunitate sau pe teren realizate de elevi în cadrul proiectului,
- relevanța activităților propuse pentru tematica concursului
- generarea de soluții sau idei noi de către elevi,
- creativitatea prezentării și calitatea materialelor trimise,
- implicarea tuturor membrilor echipei în realizarea activităților
- realizarea emblemei și sloganului echipei
ETAPELE CONCURSULUI
Pasul 1 - Înscrierea echipelor online
3 martie - 20 martie 2021 - înscrierea echipelor folosind formularul electronic - FORMULAR
Pasul 2 – Derularea activităților de educație și a jocurilor în sala de clasă și pregatirea proiectelor pentru concurs
21 Martie – 30 Aprilie 2021 - realizarea celor trei activități în sala de clasă din programul “Cum protejam natura in Muntii Fagaraș?”, cu fiecare echipă înscrisă
1 Mai - 15 mai 2021 - realizarea proiectelor de către echipele înscrise și trimiterea către ProPark Fundația pentru Arii Protejate pe adresa andra.croitoru@propark.ro
Pasul 3 – Jurizarea proiectelor și desemnarea câștigătorilor
15 mai - 20 mai 2021 - evaluarea proiectelor de către juriu
21 mai 2021 - anunțarea câștigătorilor
Pasul 4 – Organizarea taberelor și excursiilor în natură
1 iulie - 15 august 2021 - taberele pentru primele trei echipe câștigătoare
15 septembrie - 15 noiembrie 2021 – excursiile în natură pentru urmatoarele 5 echipe câștigătoare
Posterul concursului poate fi downloadat de aici.
Persoana de contact
Andra Croitoru
ProPark Fundația pentru Arii Protejate
E-mail: andra.croitoru@propark.ro
Tel: 0728943511