- 17 oct
- 2016
Gala Ariilor Protejate 2016
ÎN 2016, Gala Ariilor Protejate a fost găzduită de Festivalul Castanului finanțat prin proiectul „Managementul Conservativ al Habitatelor 4070 şi 9260 în ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj“ implementat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, în calitate de beneficiar coordonator al proiectului LIFE+11NAT/RO/825 finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Life+ Natură şi Biodiversitate și de Guvernul României prin intermediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
ProPark Fundatia pentru Arii protejate a colaborat la organizarea acestui eveniment, implicându-se la partea de concept a atelierelor de lucru precum și la concursul din cadrul galei.
Pentru ProPark este important ca tradiția acestui eveniment să fie continuată împreună cu parteneri care au resursele necesare organizarii unui eveniment unic pentru ariile protejate.
În 2016, tema centrală a evenimentului a fost reconstrucția ecologică și repopulare și reintroducere de specii dispărute, subiectele fiind dezbătute în cadrul a 4 ateliere de lucru, desfășurate simultan. (reconstrucția ecologică și proprietatea terenurilor;soluții tehnice pentru reconstrucție ecologică;repopulare și reintroducere de specii dispărute;comunicare în proiectele de reconstrucție ecologică). Aceste ateliere de lucru au constituit o ocazia pentru ca profesionistii din ariile protejate să cunoască studii de caz specifice acestor teme, să schimbe idei despre modalitatea de abordare a proiectelor din aceasta categorie.
Un moment deosebit de interesant a fost prezentarea proiectului „Managementul Conservativ al Habitatelor 4070 şi 9260 în ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest, judetul Gorj“, care a ilustrat modalitațile de lucru pentru reabilitarea habitatului 4070* - Pinus mugo şi rhodrendron myrtifolium și reabilitarea pădurilor distruse – habitatul 9260- Castaneea sativa. Participanții la eveniment au avut ocazia să viziteze și pepiniera de castani realizată în cadrul proiectului, dar și Cheile Sohodolului, Hobița ( locul de naștere al scuptorului Constantin Brâncuși), Mănăstirea Tismana și Muzeul Tezaurului de la Tismana, unic în Europa.
În cadrul aceluiași eveniment, Dna Erika Stanciu, secretar de stat MMAP, a discutat cu participanții despre situația actuală a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.
Gala Ariilor Protejate s-a încheiat cu premierea celor care au candidat la concurs:
1. Ariile Protejate în sprijinul comunităților - Fundatia Conservation Carpathia
2. Voluntari în arii protejate -Parcul Național Munții Rodnei
3. Educație pentru natură - Parcul Natural Lunca Mureșului
4. Natura pentru toți – concurs de fotografie -Parcul Natural Vânători Neamț