Pădurea virgină de la Șinca – un templu de valoare mondială

Primul traseu tematic din județ realizat într-o pădure virgină.

Foto: Vlad Dumitrescu

Valea pârâului Strâmbișoara adăpostește unul din templele cele mai fascinante ale naturii bogate din țara noastră: pădurea virgină de fag și brad de la Șinca. În 2016 UNESCO i-a recunoscut valoarea deosebită, incluzând-o, alături de păduri virgine și cvasivirgine din alte 7 zone din țara noastră, pe lista patrimoniului natural a lumii.

Sunt extrem de puține păduri în Europa în care omul nu a intervenit niciodată cu exploatări. Și chiar dacă ne place să ne lăudăm că la noi au rămas cele mai multe păduri neatinse, din păcate nici în România nu au mai rămas multe. La începutul anilor nouăzeci se estima că mai avem cca 250.000 de hectare de păduri virgine, ceea ce reprezenta mai puțin de 4% din totalul pădurilor noastre. Astăzi știm că multe din acele păduri nu mai pot fi considerate virgine sau cvasivirgine. În prezent avem 62.655 hectare de păduri virgine și cvasivirgine protejate, incluse în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine legiferat în 2016 (http://www.mmediu.ro/categorie/paduri-virgine/207 ). Identificarea și protejarea celor ce s-au mai păstrat după asaltul lacom din ultimii ani este lent, mult prea lent pentru a mai salva toate pădurile virgine și cvasivirgine ce ne-au mai rămas. Numeroși specialiști depun eforturi în acest sens, dar este nevoie de fonduri, de grija silvicultorilor ce lucrează în zone în care mai sunt asemenea păduri neprotejate și de o mai mare deschidere și implicare din partea Ministerului Mediului și Pădurilor pentru a proteja ce ne-a mai rămas.


Echipa mică de la Propark – Fundația pentru Arii Protejate consideră că pentru a menține aceste păduri-templu minunate trebuie să însemne nu numai a ține departe ferăstraiele și topoarele de aceste păduri, nu numai accesul oamenilor de știință pentru cercetare, dar și deschiderea ”porților” pentru public, pentru tineri. Fiecare dintre noi ar trebui să aibă șansa de a vedea o asemenea pădure, de a simți măreția ei și de a învăța astfel să respecte orice pădure. Ca urmare, datorită unui mic proiect finanțat de NABU si Fundația VGP, în Pădurea Șinca oferim o experiență aparte: puteți parcurge primul traseu tematic din județ realizat într-o pădure virgină, denumit “Lumea fascinantă a pădurilor virgine”.

Traseul de aproximativ 3 km cu 6 stații care prezintă esența poveștii unei păduri virgine, arată vizitatorului importanța lemnului mort, a ciupercilor și insectelor, a procesului regenerare naturală, ne arată cât de importante sunt fenomenele naturale catalogate adesea de oameni ca fiind ”calamități”.
Vă invităm să vizitați pădurea de pe Valea Strâmbișoara, pădurea în care se află cel mai înalt brad din Europa. Vă invităm să vă bucurați de diversitatea oferită de arborii maiestuoși și de cei ce cresc cu răbdare la umbra acestora, de formele pitorești ale arborilor morți pe picior, de culorile frumoase ale ciupercilor și lichenilor, de foșnetul pădurii netulburate de activitatea omului.

Povestea traseului este înregistrată și prezentată sub formă de ghid audio, iar pentru cei mici se pot antrena într-un joc, ”Găsește-mă” prin care îi invităm să descopere locuitorii pădurii virgine.

Dar nu uitați: este o pădure strict protejată, a cărei liniște nu trebuie tulburată. Numărul vizitatorilor trebuie controlat atent de cei ce îngrijesc aceste păduri, silvicultorii de la Ocolul Silvic Pădurile Șincii. Înainte de a porni la drum programați vizita parcurgând pașii enumerați pe pagină web www.propark.ro/traseu-tematic-sinca.