Excursii

1. Centrul de vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului și vizitarea Centrul de Educaţie Schubz

Traseu: Brașov –Râșnov- Zărnești

Ghizi și gazde:    Andreea Kurta (Parcul Naţional Piatra Craiului), Florentina Florescu (Centrul de educaţie SCHUBZ)

Echipament necesar: echipament lejer în funcție de vreme.

Descriere:     

Centrul de vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului reprezintă un prim pas de explorare a Parcului. Un tur al centrului oferă o experienţă senzorială extraordinară. Cu ajutorul dispozitivelor touch screen şi a machetei interactive a Piertrei Craiului vizitatorii pot vedea peisaje din Piatra Craiului şi pot afla toate informaţiile necesare despre flora şi animalele sălbatice care trăiesc aici, dar şi despre rocile care alcătuiesc masivul.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi: www.pcrai.ro

Centrul de educaţie SCHUBZ 

Centrul de educaţie SCHUBZ aduce în România metode de educaţie interactive şi experienţiale, dezvoltate şi testate în Germania şi în alte ţări, în care contactul copiilor cu natura  este o parte esenţială a educaţiei la orice vârstă. În cadrul programelor dezvoltate aici, copiii, tinerii de diferite vârste şi familiile lor vor experimenta şi vor înţelege natura ca bază a vieţii lor.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi: www.schubz.ro

 

2. Pădurile virgine de la Şinca         

Traseu: Brașov-Șinca- Valea Strâmbei

Ghizi și gazde:   Tiberiu Chiricheș (ProPark Fundația pentru Arii Protejate), Director – ing. Urdea Sorin (Ocolul Silvic Pădurile Şincii R.A.)

Descriere: La poalele Făgăraşilor, în satul Şinca, se află o pădure veche şi neatinsă, a cărei frumuseţe şi unicitate au făcut-o pretendentă la declararea ei drept „patrimoniu UNESCO”, cea mai înaltă distincţie pentru un loc natural. Aici vom găsi peste 300 de hectare de natură curată, neatinsă de om. De asemenea în pădurea virgină de la Şinca întâlnim cel mai mare brad din ţară cu o înălţime de peste 60 de metri.

http://www.padurilesincii.ro/ 

Echipament necesar: bocanci, parazăpezi, haine călduroase, pelerină de ploaie

Copyright Doru Oprișan

 

3. Complexul Geologic de la Racoș  și Stejarul Secular de la Mercheașa

Traseu:                Brașov – Racoș

Ghizi și gazde: Catălin Cantor (Asociația Carpaterra)

Descriere: 

Mai sus de satul Mercheașa, trăiește un adevărat bătrân al Carpaților. Acest stejar este cel mai bătrân din țară și are o vârstă estimată la peste 900 de ani. Coroana lui este aproape perfectă și greu ai spune că este aici de aproape un mileniu. Vă invităm să vizităm împreună acest străjer al Carpaţilor dar şi Complexul Geologic Racoş care se află în imediata vecinătate a acestuia. Aici erupțiile vulcanice datează de peste 1,3 milioane de ani și au fost printre ultimele din Carpați. Circuitul traseului ne poartă pe la Coloanele de Bazalt, Cariera de Scorie (Vulcanul Stins), Lacul de Smarald dar şi pe deasupra acestora pentru a vedea perspectiva Tipiei Ormenişului şi cea a Racoşului. Haideţi să păşim împreună în minunata lume a vulcanilor bazaltici!

http://www.carpaterra.org/ 

Echipament necesar: bocanci, pelerina de ploaie

 

4. Destinaţia ecoturistică Poarta Carpaților  

Traseu:                Brașov – Moieciu de Sus – Fundata

Ghizi și gazde: Mihai Orleanu (Centrul de Ecologie Montană)

Descriere:          Zona Bran-Moieciu-Fundata este fără îndoială una dintre cele mai atractive zone turistice din țară. Aici stau alături modelul haotic, incoerent bazat pe dezvoltarea excesivă a infrastructurii de cazare în Bran și Moieciu de Sus și dezvoltarea mai lentă și mai armonioasă din zona Șirnea-Fundata-Fundățica. Pentru a valorifica potențialul natural și cultural precum și prezența turiștilor, și pentru a stabili o direcție mai durabilă pentru dezvoltarea ecoturismului, aici este în curs de certificare Destinația Poarta Carpaților. Veți putea afla mai multe despre abordarea strategică de dezvoltare a ecoturismului în zonă, provocările și rezultatele concrete ale activității desfășurate aici de către CEM pentru dezvoltarea viitoarei destinații ecoturistice.

https://cem.ro/

Echipament necesar: echipament lejer în funcție de vreme

Photocredit Centrul de Ecologie Montană

 

5. Ferma ecologică din Cobor

Traseu: Brașov – comuna Ticușu Vechi

Ghizi și gazde: Cristoph Promberger, Iulia Florea (Fundația Conservation Carphatia)

Descriere:   

Dealurile Transilvaniei susțin unele dintre cele mai importante pășuni de înaltă valoare naturală din Europa. Florile depind de un anumit tip de gestionare a terenurilor, insectele depind de multe dintre aceste flori iar păsările depind de aceste insecte și de pășunile vechi de secole. Un ciclu important al vieții care necesită continuitate…Proiectul Fermei ecologice din Cobor, județul Brasov este rezultatul unui amestec perfect între conservarea biodiversității, o destinație ecoturistică plăcută, de un rustic modern, produse agricole organice, o locație excelentă pentru cai, locuri de muncă pentru comunitatea locală și promovarea acesteia.

https:/www.carpathia.org/ro/

Echipament necesar: echipament lejer în funcție de vreme

Photocredit: Fundația Conservation Carphatia

 

*Notă: Sandwich-ul şi apa sunt incluse în programul pentru fiecare excursie