Program detaliat

Ce ne dorim să realizăm prin acest eveniment?

Pentru acest eveniment avem 3 obiective majore:

1. Să stabilim care este viziunea administratorilor de arii protejate și a celor care sunt implicați în conservarea naturii pentru viitorul ariilor protejate din țara noastră

2. Să oferim o posibilitate pentru schimburi de experiență, pentru discuții profesionale participanților

3. Să sărbătorim împreună realizări din domeniul managementului ariilor protejate și rangerii pricepuți care se încumetă să se înscrie la prima competiție organizată în țara noastră pentru ei.

În ce privește primul obiectiv, până pe data de 25 noiembrie, organizatorii vor pune la dispoziția participanților o primă versiune a Strategiei pentru Ariile Protejate din România, așa cum a rezultat din dezbaterile ce au avut loc în cursul verii 2017 și la sesiuni de lucru ale Federației Coaliția Natura 2000.

 

Poți descarcă agenda — >>> aici.

Îți mulțumim pentru interesul acordat și așteptăm cu bucurie să ne întâlnim !

 

Luni, 4 decembrie

Sosirea și înregistrarea participanților, Sesiune plenară, Grupuri de lucru

12:30 – 14:00 – Vă invitam să vă înregistrați la recepția hotelului și să vă luați ecusoanele de participant de la organizatori, care vor fi prezenți la recepția hotelului. Apoi sunteți așteptați la o gustare rece cu ceai sau cafea caldă.

14:00 – 16:00 – Vă invităm la sesiunea plenară, la prezentările care vă vor informa despre ceea ce dorim să facem împreună la această conferință și vor stimula, sperăm, o gândire constructivă pentru sesiunile de lucru ce vor urma. Și pentru că ne dorim ca prezentările din această sesiune să încurajeze gândirea inovativă și să aducă idei noi, tema plenarei va fi ”Think out of the box” – Tendinţe în conservarea naturii. În cadrul acestei sesiuni se va prezenta succint propunerea de Strategie pentru Ariile Protejate ale României, respectiv a variantei care a rezultat din sesiunile de lucru organizate în vara anului 2017.

17:00 – 19:00 – Veți participa la grupul de lucru pentru care ași optat prin formularul de înregistrare. Rezultatele dezbaterilor vor fi incluse în Strategia pentru Ariile Protejate ale României. Temele de dezbatere vor fi:

1.     Ariile protejate Quo Vadis? Vom dezbate probleme legate de: necesitatea extinderii sau modificării rețelei de arii protejate, necesitatea extinderii ZPS și ZPI în parcuri naționale, desemnarea de coridoare ecologice, ș.a.

Moderator: Erika Stanciu, ProPark Fundația pentru Arii Protejate

2.     Management eficient și eficace. Vom discuta despre acțiunile prioritare necesare pentru îmbunătățirea managementului în următorii 10 ani

Moderator: Alina Ioniță, Consultant independent

3.     Modalități de finanțare a ariilor protejate. Corporate Social Responsibility. Vom dezbate problema finanțării, atât din perspectiva eficientizării distribuției fondurilor europene pe viitor, a plăților compensatorii pe care trebuie să le asigure statul, cât și din perspectiva mobilizării companiilor pentru a contribui la conservare, pornind de la conceptul de Corporate Social Responsibility. Vom discuta și despre necesitatea introducerii conceptului de ”Corporate Nature Responsibility”.

Moderator: George Ghișoiu, ProPark Fundația pentru Arii Protejate

4.     Comunități locale și beneficii economice pentru o dezvoltare durabilă în arii protejate. Dezbaterile vor pleca de la prezentarea conceptului de Destinații de ecoturism în România, urmată de definirea priorităților de acțiune în arii protejate pentru a demonstra strânsa legătură între conservare și dezvoltarea comunităților locale.

Moderator: Andrei Blumer, Asociația de Ecoturism din România

5.     Parteneriate responsabile în vederea conservării naturii. Se vor discuta principii și condiții pentru colaborări cu companii în vederea conservării naturii.

Moderator: Tiberiu Chiricheș, ProPark Fundația pentru Arii Protejate

 

19:30 – 20:00 – Cu o deosebită plăcere, vă invităm în sala plenară pentru a viziona filmul de scurt metraj Natura Brașovului, un film despre ariile protejate din judeţul Braşov care prezintă atât valorile naturale cât și activitățile care se pot organiza în aceste arii protejate: birdwatching (observare păsări), alpinism, fotografie, ciclism, drumeţie, activități de speologie, etc.

20:00  – Vă invităm la cină în restaurantul hotelului.

 

 

Marți, 5 decembrie

Grupuri de lucru, Sesiune surpriză, Festivitatea de premiere, ”Ca la noi, la nimenea!”

9:00 – 12:00 – Vor continua sesiunile de grupuri de lucru, pauza de cafea fiind inclusă pe timpul lucrului.

12:00 -13:00 – Moderatorii împreună cu participanții grupurilor de lucru vor prezenta concluziile în plen, iar participanții vor avea ocazia să pună întrebări.

13:30  – Vă invităm în restaurantul hotelului pentru masa de prânz

15:00 – 18:00 – Sesiune surpriză

19:30 – 23:30 – Vă invităm să participați la cina festivă

Festivitatea de premiere a Galei Ariilor Protejate 2017

Acordarea de premii pentru activitatea administratorilor în anul 2017:

– Dezvoltarea ecoturismului

– Proiecte de educaţie ecologică

– Concurs de fotografie

– Ariile Protejate în sprijinul comunităților

– Promovarea ariei protejate

– Conservarea biodiversității

Acordarea premiului pentru Rangerul “Jos Pălăria” 2017

Moment cultural artisitic organizat de ambasadorii culturali ai comunităților locale din ariile protejate ”Ca la noi, la nimenea!”

 

(detalii despre competițiile acestei ediții puteți accesa aici)

 

 

Miercuri, 6 decembrie

Excursii

9.00 plecare Brașov

14.00 retur Brașov

(detalii despre Excursii puteți accesa aici)